Actieverslag: Prikactie aan BNP Paribas Fortis in Gent

/ november 14, 2018/ Nederlands

Op zaterdag 10 november voerden activisten actie tegen de miljardeninvesteringen (9 miljard dollar!) van BNP Paribas Fortis in de  grootste kernwapenproducenten. De actie vond plaats aan het bankfiliaal op De Kouter in Gent.

Activisten brachten klanten en voorbijgangers op de hoogte van deze controversiële investeringen door BNP Paribas Fortis. Niemand van hen was op de hoogte van deze investeringen, BNP Paribas heeft blijkbaar geen transparant investeringsbeleid. Velen klanten waren enorm verbaasd.  En dat terwijl we 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken en het gebruik van massavernietigingswapens in Ieper 100 jaar geleden collectief afkeuren? Is de idee van “nooit meer oorlog” dan niet van tel voor de financiële wereld?

Veel klanten en voorbijgangers waren dan ook bereid om onmiddellijk een klachtenformulier in te vullen gericht aan BNP met de vraag om het investeringsbeleid aan zo snel mogelijk aan te passen en de investeringen in deze massavernietigingswapens te stoppen. Als de grootbank KBC dit kan, waarom kan BNP Paribas dit dan niet? Meer dan honderd klachten werden op een mum van tijd verzameld.

De klachtenformulieren worden afgegeven in Brussel tijdens een onderhoud met enkele verantwoordelijken van BNP Paribas Fortis eind november.

Deze actie kadert in een internationale campagne die eist dat de financiële wereld stopt met geld te investeren in kernwapens. Op 26 september was er een internationale actiedag met dezelfde eis, toen voerden we ook actie bij de kantoren van BNP Paribas Fortis in Brussel.  

Wilt u het beleid van BNP Paribas helpen bijsturen? Stuur dan zelf een online klacht naar BNP Paribas via deze link.

Meer informatie over investeringen van banken actief in België in kernwapens vindt u in ons rapport: “België, investeer niet in de bom!”. Het rapport is ook op papier verkrijgbaar in onze webshop.

Dit artikel is van Pieter Teirlinck en verscheen op maandag 12 november op de website van Vrede: https://www.vrede.be/nieuws/actieverslag-prikactie-aan-bnp-paribas-fortis-gent

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=AA0sXMvoKPw

Share this Post