“Herdenkingen Hiroshima-Nagasaki in Gent, Mons en Leuven”

/ augustus 2, 2018/ Nederlands

Jaarlijkse herdenking in veranderende context: 1 jaar VN-kernwapenverbod en Belgisch publiek tégen kernwapens

Bij de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus 1945 kwamen honderdduizenden mensen om het leven. Vandaag zijn er nog steeds een slordige 15.000 kernwapens in de wereld, waarvan een twintigtal in België.

Kernwapens dragen niet bij aan een veiligere wereld, het nucleaire spierballengerol en de nucleaire dreigementen van de huidige wereldleiders herinnert ons daar bijna dagelijks aan. Er is maar één echte oplossing voor: een totaal verbod op kernwapens.

Het goede nieuws is dat exact één jaar geleden (7 juli 2017) 122 landen de finale tekst goedkeurden van een nieuw VN-verdrag (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt: zowel bezit, productie, dreiging, gebruik als opslag van kernwapens. Reeds 59 landen hebben het verdrag ondertekent en 13 landen hebben het geratificeerd. Vanaf 50 landen het verdrag geratificeerd hebben, treedt het in werking en dat zal niet zo lang meer duren.

Het VN-kernwapenverbod versterkt de norm die gebruik en bezit van kernwapens afwijst en verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit VN-verbod. Tal van grote pensioenfondsen pasten intussen hun investeringsbeleid aan. En ook KBC, de grootste Belgische bank, kondigde vorige maand aan dat investeringen in kernwapens niet langer kunnen.

Verassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod (nog) niet, in weerwil van het eigen regeerakkoord. Alle burgemeesters van Belgische steden en gemeenten worden gevraagd om een gezamenlijke open brief op 20 september 2018 aan de Belgische regering te steunen, met de oproep het VN-kernwapenverbod te ondertekenen.

De steun van de Belgische bevolking hebben de burgemeesters alvast: uit een recente internationale publieksbevraging blijkt dat een meerderheid van de Belgen het VN-kernwapenverbod steunen én de Amerikaanse kernbommen wegwillen uit Kleine Brogel.

Wij dragen de herdenking in Gent ook op aan Frank Bombeke die dit jaar gestorven is. Frank was een Gentse vredesmilitant en een van de drijvende krachten achter de jaarlijkse herdenking.

Avondprogramma aan de Korenlei te Gent:

21u00: Japanse drums met ‘Gin No Piyoko’ gevolgd door enkele Japanse liederen samen met de Japanse sopraan Kyōko Ishida. Gevolgd door een kort inhoudelijk luik en de speech van het Gentse stadsbestuur (waarnemend burgemeester Filip Watteeuw).

22u00: Lampionnen op het water voor de slachtoffers van kernwapens. Met stemmige muziek door sopraan Anna Pardo en de celliste Eline Duerinck vanop een houten gondel op het water.

U kan de uitnodiging terug vinden op Facebook: https://www.facebook.com/events/158874854891406/

Ook in Bergen (4/8) en Leuven (8/8) vinden herdenkingen plaats.

Vredesoverleg Gent is een forum van organisaties die de bevolking wil sensibiliseren rond vrede. We organiseren de herdenkingsactiviteiten in Gent met de steun van o.a. ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Gent-Eeklo, ACLVB Regio Gent, Broederlijk Delen, Catapa, Climaxi vzw, De 2de Adem, DOK Gent, Dominicus Gent, Gents ActiePlatform Palestina, Intal Gent, Karibu Gents Wereldkoor, Links Ecologisch Forum, Masereelfonds, Pax Christi Gent, Viadagio vzw, Victoria DeLuxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent en de financiële steun van de Stad Gent.

Share this Post