Herdenking 71 jaar Hiroshima-Nagasaki in Gent en Leuven op 6 augustus

/ augustus 5, 2016/ Nederlands

Herdenking Hiroshima & Nagasaki in Gent

Vredesoverleg Gent herdenkt jaarlijks de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze twee Japanse steden werden op het einde van de tweede wereldoorlog vernietigd door een kernbom. We herdenken niet alleen de slachtoffers van oorlog en kernwapens, maar roepen ook op om dit verschrikkelijke wapen eindelijk te verbieden. Stop de financiering en modernisering van kernwapens, en onderhandel een kernwapenverbod!
We sturen ook samen een brief naar de premier om aan te dringen op Belgische steun voor een internationaal verbod op kernwapens. Iedereen welkom!

Programma:

21u: Gratis Vredesconcert De 2de Adem en de Japanse sopraan Kyoko Ishida
In de Sint-Niklaaskerk kan u luisteren naar een muzikale evocatie voor koor, harp en klarinet opgebouwd rond Japanse getuigenissen van mensen die de kernbommen overleefden. Deze live soundscape wordt afgewisseld met Japanse liederen en composities van Nadja Delbarre.
22u: Cello & kaarsen op het water
Aan de Korenlei plaatsen we lampionnen op het water voor alle oorlogsslachtoffers en in het bijzonder voor de slachtoffers van de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki, dit jaar 71 jaar geleden. De celliste Eline Duerinck begeleidt ons met stemmige muziek vanop een gondel.
—————————–

Hiroshima-Nagasaki herdenking in Leuven

Op zaterdag 6 augustus zijn er 2 momenten om Hiroshima en Nagasaki te herdenken in Leuven:
16 u. tot 18 u. – Solidariteitsactie en petitie – Rector De Somerplein (voormalig Fochplein)
20 u. tot 22 u. – Discussie en info avond – Daminaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven
In 2015 herdachten we de trieste 70e verjaardag van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki met een indrukwekkende plechtigheid in de Sint-Michielskerk en aan de Dijleterrassen in Leuven. Dankzij de volle steun van het stadsbestuur werd het een prachtig evenement.
Maar ook de 71e verjaardag willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
Daarom hebben de Leuvense vredesorganisaties en Pax Christi Vlaanderen opnieuw de handen in elkaar geslagen om een solidair en boeiend programma uit te werken.

16u-18u : Solidariteitsactie en petitie

Tussen 16u00 en 18u00 is iedereen welkom om zijn solidariteit te betuigen met de slachtoffers van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus 1945. We staan ook stil bij alle slachtoffers die vandaag de dag vallen in oorlog en geweld. Geïnteresseerden kunnen eveneens een petitie ondertekenen, gericht aan minister Reynders om – als lidstaat van de Verenigde Naties – niet langer een internationaal verbod op kernwapens tegen te werken.
Heb je creatieve talenten: kom dan zeker een kraanvogel vouwen! Dan kan je meteen te weten komen wat een kraanvogel te maken heeft met de atoomaanvallen van 1945. Tenslotte bieden we je een kennistestje en een informatieve flyer aan.
Je kan ons vinden op het Rector De Somerplein, tussen de Bondgenotenlaan en de Grote Markt.

20u-22u :  Informatie- en discussieavond: ‘Hoe ver staan we met de droom van een kernwapenvrije wereld?’

We willen de verontwaardiging over wat er 71 jaar geleden in Japan gebeurde koppelen aan de impasse die we vandaag waarnemen op vlak van kernontwapening.
Via fragmenten uit getuigenissen van Hibakusha (overlevenden), documentaires en een introductie over de actuele situatie van kernwapens en kernontwapening door Willem Staes (Pax Christi Vlaanderen) hebben we voldoende stof om te discussiëren over de droom van een kernwapenvrije wereld.
We laten ons inspireren door muziek en voordracht, o.a. gebracht door Jowan Merckx, Lieve Snellings en Didi de Paris.
Locatie: Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven. Voor een parking in de buurt: klik hier.
Aanvang: 20u00 – einde rond 22u00.
Inschrijven is aanbevolen: paxchristi@paxchristi.be
Inkom is gratis.
Share this Post