Bikes not Bombs @ Kleine-Brogel

/ september 28, 2021/ Belgische coalite tegen kernwapens

Op 26 september, de internationale dag voor de volledige eliminatie van kernwapens, kwamen Belgische, Nederlandse en Duitse activisten naar Kleine Brogel om actie te voeren tegen kernwapens.

Een twintigtal B61 kernbommen in Kleine Brogel zijn het best bewaarde geheim van België. Hoewel kernwapens dit jaar illegaal werden onder internationaal recht, ging ons land akkoord met een vernieuwing van de B61 bommen in het kader van de NAVO. Dit zonder enig democratisch debat. Nochtans zijn de nieuwe B61-12 bommen kleiner en nog beter inzetbaar en dus ook gevaarlijker dan hun voorganger. In oorlogstijd zijn het Belgische gevechtsvliegtuigen die deze kernwapens moeten inzetten. Dit gaat compleet in tegen de verplichtingen die ons land aanging onder het Non-Proliferatie Verdrag.

De vernieuwing is een dure en extreem gevaarlijke operatie die de veiligheid en het klimaat in gevaar brengt. En dat tijdens een pandemie die reeds zorgde voor miljoenen slachtoffers wereldwijd. België zegt steevast te werken aan een wereld zonder kernwapens. De enige geloofwaardige manier om dit te doen is door te starten in eigen land. Wij willen geen (nieuwe) kernwapens in België!

België is echter niet alleen, ook in Duitsland, Italië, Nederland en Turkije liggen er kernwapens uit de VS gestationeerd. Daarom verenigde de Europese vredesbeweging zich in de campagne Nuke Free Europe. September werd uitgeroepen tot actiemaand met acties in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De actie in Kleine Brogel op 26 september is de afsluiter van een actiemaand voor een kernwapenvrij Europa en een verzamelplaats voor activisten uit België, Duitsland en Nederland.

Share this Post