Actieverslag: Het glas heffen op VN-kernwapenverbod

/ september 21, 2017/ Nederlands

Gisteren kwamen een 30-tal vredesactivisten van verschillende vredesbewegingen en enkele politici van de oppositiepartijen samen aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken om het kersverse VN-kernwapenverbod te vieren.

Tevens klaagden de activisten aan dat België niet wil deelnemen aan het kernwapenverbod waardoor België defacto een zeer hoopvol verdrag boycot.

De eisen van de activisten waren zeer duidelijk: België moet het verdrag zo snel mogelijk tekenen, daarbij moet België ook zorgen dat de 10 tot 20 kernbommen die gestationeerd staan in Kleine-Brogel zo snel mogelijk verdwijnen en dat de nieuwe gevechtsvliegtuigen geen nucleaire capaciteit hebben.

Verschillende flessen champagne werden gekraakt en er werd een toost gebracht op het VN-kernwapenverbod, een positieve stap vooruit. Ondertussen werd een delegatie ontvangen op het kabinet van Buitenlandse Zaken om de eisen duidelijk te maken. De delegatie gaf ook enkele honderden brieven af van bezorgde burgers (die ook aan de Belgische VN-ambassadeur bezorgd werden in New York) om België alsnog te overtuigen deel te nemen aan het verdrag. Daarbij hoorde ook een kader met een foto de dag na het bombardement op Hiroshima. De foto toont de ravage in Hiroshima, om even in herinnering te brengen dat dit ook het lot van onze hoofdstad zou kunnen zijn als we de kernwapens niet elimineren…

bekijk de foto’s hier

Share this Post