Persbericht

/ september 18, 2020/ #nonukes.be, Belgische coalite tegen kernwapens

Nooit meer Hiroshima of Nagasaki! Meer dan 149 Belgische steden en gemeenten vragen om kernontwapening op de Internationale Dag van de Vrede

De Verenigde Naties riepen 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens riep steden en gemeenten in België op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen aan publieke gebouwen.

De Internationale Dag van de Vrede wordt dit jaar gekoppeld aan de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki (op 6 en 9 augustus 1945). Het is 75 jaar geleden dat twee kernbommen beide steden met de grond gelijk maakten. Met het uithangen van de vredesvlag roepen de (aantal) deelnemende gemeenten en steden maandag op tot kernontwapening. België heeft hier een actieve rol in te spelen. De Belgische Coalitie tegen kernwapens vraagt dat België zijn verantwoordelijkheid neemt en dit concreet maakt in het nieuwe regeerakkoord. (Zie persbericht 15 september)

Samen streven we naar een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld zodat de gruwel van Hiroshima en Nagasaki nooit meer kan plaatsvinden.

Daarnaast zullen 49 burgemeesters (o.a van Leuven, Mechelen en Gent) maandag een open brief versturen gericht aan de eerste minister, Sophie Wilmès en Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Patrick Dewael. Ze vragen een open, democratisch en transparant debat over de wenselijkheid van de Amerikaanse kernwapens op Belgisch grondgebied.

Steden en gemeenten organiseren een tal van activiteiten rond 21/9, selectief overzicht:

Foto’s van wapperende vredesvlaggen vindt u via #vredesvlag en #drapeaudelapaix.
De lijst van steden die de campagne steunen vindt u hier of op deze kaart.

Contactpersoon : Emmelien – Vrede vzw – 09 233 46 88

Deze campagne is een gezamenlijk initiatief van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.

Share this Post