Het is 90 seconden voor twaalf!

/ februari 12, 2023/ Belgische coalite tegen kernwapens

De Doomsday Clock waarschuwt voor toenemende nucleaire dreiging: het is 90 seconden voor twaalf! 

De dreiging van kernwapens is nooit eerder zo groot geweest als nu. Al 75 jaar stellen wetenschappers en experts van de ‘Bulletin of Atomic Scientists’ jaarlijks de Doomsday Clock in. De Doomsday Clock bepaalt symbolisch hoe dicht we staan bij de ondergang van de mensheid. De grootste gevaren zijn kernwapens en de klimaatverandering. Nooit eerder stond de klok zo dicht bij middernacht als vandaag. 

Nucleaire dreiging op recordhoogte

Rusland heeft sinds de start van de oorlog in Oekraïne meermaals gedreigd met het inzetten van zijn nucleair arsenaal op het slagveld. Dat de Verenigde Staten en verschillende Europese landen Oekraïne voorzien van offensieve wapens, bijvoorbeeld tanks, drijft de militaire escalatie en maakt deze dreigementen nog gevaarlijker.

Niet alleen in Europa steekt de nucleaire dreiging de kop op. In Azië stijgen de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea met een steeds luider klinkende vraag tot ‘nuclear sharing’ met de VS. En ook in China, India en Pakistan laaien de grensconflicten op. Bovendien zijn alle kernwapenstaten momenteel hun nucleaire arsenalen aan het uitbreiden of moderniseren. Dit alles brengt immense risico’s op nucleaire escalatie met zich mee. 

Gelukkig hebben we een plan: het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens

Met een dergelijk zwaard van Damocles boven het hoofd roept de Belgische Coalitie tegen Kernwapens op om niet bij de pakken te blijven zitten. De Doomsday Clock moet een motivatie zijn om kernwapens te bannen, te stigmatiseren en uiteindelijk volledig te elimineren. Daarvoor hebben we het VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) in handen.

Het Verbodsverdrag trad 2 jaar geleden in werking en verbiedt het ontwikkelen, bezitten en gebruiken van kernwapens. Met andere woorden, kernwapens zijn al twee jaar illegaal onder internationaal recht. 

Hoewel de kernwapenstaten het Verbodsverdrag nog niet ondertekenden, blaast het nieuw leven in het Non-proliferatieregime. Het biedt een concrete oplossing en een duidelijk stappenplan om de steeds nijpendere nucleaire dreiging die de wereld gijzelt af te wenden. 

Het is hoog tijd dat de Belgische regering haar verantwoordelijkheid neemt door het Verbodsverdrag te ondertekenen. Op die manier helpt ons land kernwapens mee te stigmatiseren en werkt het effectief aan een wereld zonder kernwapens. Het zou daarmee een duidelijk signaal geven aan de kernwapenstaten. De tijd voor actie is nu! Enkel op die manier zal de Doomsday Clock stilaan opnieuw verder van middernacht verwijderd worden.

Share this Post