Groene Europarlementsleden gearresteerd tijdens protest aan Kleine Brogel

/ februari 20, 2019/ Nederlands

Deze ochtend protesteerden verschillende Europarlementsleden samen met activisten van ‘Agir pour la Paix’ aan de luchtmachtbasis van Kleine Brogel tegen de aanwezigheid van kernwapens. Met spandoeken riepen ze op voor een ‘Kernvrije zone in Europa’ en blokkeerden ze de toegang van de F-16 luchtmachtbasis. Ze eisen dat de Amerikaanse atoombommen weggehaald worden. 4 Europarlementsleden werden gearresteerd.

De actie komt op een moment dat de spanning omtrent kernwapens op de internationale scene toeneemt. Bart Staes, zelf verhinderd om deel te nemen, steunt zijn collega’s volop: “Kernwapens zijn totaal overbodig in een cybertijdperk en horen niet langer thuis in een Europees defensiebeleid.

Vandaag zijn wereldwijd nog steeds 15.000 kernwapens in omloop en liggen er nog zo’n twintigtal op de militaire basis van Kleine Brogel.
Staes: “Iedereen is eraan gewend, maar vergeet wel dat hier bommen liggen (van 1Kt tot 340Kt), die 26 keer krachtiger zijn dan de Hiroshima-bom. De geheime bilaterale overeenkomst tussen België en de V.S. is eigenlijk een extreme vorm van geweld die wordt opgelegd aan de nietsvermoedende inwoners van dit land. Zij kunnen niet anders dan instemmen zonder voorafgaand democratisch debat of ernstige afweging van mogelijke risico’s.”

De actie van burgerlijke ongehoorzaamheid is niet alleen bedoeld om de Amerikaanse kernwapens van Europese bodem te krijgen, maar roept tevens de Europese lidstaten op om het Verdrag tot verbod op kernwapens goed te keuren en van Europa een kernwapenvrije zone te maken.

Meer info hier.

Share this Post