Actieverslag: Internationale Dag van de Vrede

/ september 25, 2018/ Nederlands

Afgelopen vrijdag 21 september stond naar jaarlijkse gewoonte in de kijker als de ‘Internationale Dag van de Vrede’. De campagne stond terug in het teken van het VN-Kernwapenverbod dat op 20 september 2017 werd opengesteld ter ondertekening.

Afgelopen vrijdag 21 september stond naar jaarlijkse gewoonte in de kijker als de ‘Internationale Dag van de Vrede’. De campagne stond terug in het teken van het VN-Kernwapenverbod dat op 20 september 2017 werd opengesteld ter ondertekening. België weigert tot op heden het verdrag te ondertekenen en boycot hiermee dit hoopvol verdrag.

Daarom ondertekenden 152 Belgische burgemeesters van zowel meerderheidspartijen als oppositiepartijen een openbrief die onze regering oproept wel het verdrag te ondertekenen. 192 Belgische steden en gemeenten hesen ook een vredesvlag om deze oproep mee te ondersteunen. Dit is een zeer duidelijk signaal naar onze regering.

De burgmeesters staan niet alleen met hun wens. Ook 66% van de Belgen (1048 Belgen werden bevraagd door YouGov in juni 2018) wil dat onze regering het verdrag tekent.

Naast het grote aantal steden en gemeenten waren er ook tal van particulieren, scholen, jeugdhuizen en andere organisaties die de vredesvlag uithingen en hiermee hun steun voor het verdrag betuigden.

Verschillende activiteiten

Tijdens deze campagne waren er ook verschillende nevenactiviteiten. Een overzicht:

Wind in de zeilen in Mechelen

In Mechelen werd er een grote vredesvlag van 11 meter op 7 meter ontrold aan het gemeentehuis. De felle wind zorgde letterlijk voor heel wat wind in het zeil, wat de boodschap “Niets is belangrijker dan vrede!’ alleen maar zichtbaarder maakte. Ondertussen speelde de beiaardier het lied van Beethoven ‘Ode an die Freude’, nadat de klokken van de Sint-Romboutstoren een kwartier lang hadden geluid.

Inhuldiging van het Vredespad in Gent

Aan het vredesmonument in de Gentbrugse Meersen werd een vredespad onthuld bestaande uit 10 stenen. Er werd gekozen om in 30 talen ‘vrede’ te beitelen in het vredespad. De leerlingen van de 3de graad van de school Groen Drieske in Gentbrugge vertelden wat vrede voor hen betekend terwijl het koor Karibu vredesliederen bracht.

123 danst voor vrede

123-Piano organiseerde een spontaan dansevenement onder de stadshal in het centrum van Gent. Het dansevenement werd opgedragen aan de Internationale Dag van de Vrede.

Graffiti-jam voor vrede

Op zaterdag 22 september ging er een graffiti-jam door voor vrede in de Werregarenstraat in Gent, of beter bekend als het graffiti straatje. Vanaf 12 uur konden zowel beginners als ervaren kunstenaars naar hartenlust hun vredesboodschap op de muur vereeuwigen.

Vredesstraat wordt letterlijk vredesvlagstraat

In de Vredesstraat in Gent sloegen de bewoners de handen in elkaar om tientallen vredesvlaggen uit te hangen aan hun gevels. De vredesstraat was afgelopen vrijdag de meest kleurrijke en vredevolle straat van de het land, misschien zelfs van de wereld!

Ghelamco-arena verlicht

’S avonds werd de Gentse Ghelamco-arena verlicht in de kleuren van de vredesvlag en stond er in het grote ‘vrede’ te lezen op de gevel. Dit zorgde voor de perfecte afsluiter van de Internationale Dag van de Vrede.

Poppiesforpeace in Houthalen-Helchteren

Kinderen uit het lager onderwijs van Houthalen-Helchteren knutselden samen met kunstenares Soraya Kondis duizend ‘Poppies for Peace’. Het resultaat van deze workshops is in een kunstinstallatie verwerkt in het NAC. Het kunstwerkd werd ingehuldigd in aanwezigheid van zo’n 200 scholieren.

We danken iedereen voor hun inzet om de vredeswens van de Belgen zichtbaar te maken!

Alles kan u rustig nalezen op www.dagvandevrede.be en www.journeedelapaix.be

Share this Post