21 september: Internationale Dag van de Vrede

/ september 21, 2023/ #nonukes.be, Belgische coalite tegen kernwapens, Nederlands, Persbericht

127 Belgische steden en gemeenten willen dat ons land “afziet van nieuwe kernbommen op ons grondgebied en dat de federale regering een actieve rol speelt in het internationaal nucleair ontwapeningsregime”. Om deze boodschap kracht bij te zetten hangen ze op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, een vredesvlag uit.

Er zijn nog steeds ongeveer 12.500 kernwapens in de wereld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet. De geopolitieke spanningen resulteren in een nooit geziene nucleaire dreiging. Volgens wetenschappers van het Bulletin of Atomic Scientists is de nucleaire dreiging nog nooit zo hoog geweest. Daarom plaatsten ze de wijzers van de Doomsday Clock op 90 seconden voor twaalf. Hierdoor is het des te belangrijker om een standpunt in te nemen voor kernontwapening. 

Ondanks het feit dat kernwapens ondertussen al meer dan twee jaar illegaal zijn onder het internationaal recht – het TPNW trad op 22 januari 2021 in werking – geven kernwapenstaten nog steeds miljarden uit aan de vernieuwing en uitbreiding van hun kernwapenarsenalen. Volgens de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (laureaat Nobelprijs voor de Vrede, 2017) spendeerden de negen kernwapenstaten in 2022 een recordbedrag van maar liefst 82,9 miljard dollar aan het onderhoud en de modernisering van hun nucleaire wapens. Dat is 2,5 miljard dollar meer dan het jaar voordien.

Ook in Kleine-Brogel liggen er in NAVO-verband nog altijd een 20-tal kernbommen die in de periode 2023-2024 geüpdatet worden in het kader van het huidige moderniseringsprogramma van het VS-kernwapenarsenaal. De huidige B61-kernbommen worden vervangen door meer wendbare en inzetbare B61-12-bommen, zonder dat er in ons land enig parlementair of publiek debat aan gewijd werd. 

Nochtans nam de federale regering een engagement voor nucleaire ontwapening op in haar regeerakkoord. Zo zou de federale regering een proactieve rol willen spelen in het internationaal nucleair ontwapeningsregime en het TPNW evalueren. Van beide beloftes in het regeerakkoord kwam nog niets in huis.

Door het hijsen van de vredesvlag op 21 september sturen 127 Belgische gemeenten en steden een duidelijk signaal naar de regering om werk te maken van die beloftes en af te zien van de nieuwe VS-kernbommen die op weg zijn naar ons land. 

Hier kan je zien welke gemeenten en steden meedoen aan de campagne.

Share this Post