Ondanks de kernwapendreiging blijven grootbanken investeren in kernwapens

/ december 20, 2022/ Belgische coalite tegen kernwapens, ICAN, Nederlands, Persbericht

Banken die actief zijn in België, zoals BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en Santander, blijven investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, het onderhoud of de modernisering van kernwapens. Dat blijkt uit het nieuwe ‘Don’t Bank on the Bomb’-rapport van de internationale campagne ter afschaffing van kernwapens (ICAN) en de Nederlandse Vredesorganisatie PAX.

Het onderzoek nam 24 grote kernwapenproducenten onder de loep die bijdragen aan de nucleaire arsenalen van China, Frankrijk, India, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.  Tussen januari 2020 en juli 2022 blijken 306 financiële instellingen meer dan 746 miljard dollar te hebben geïnvesteerd in de betrokken bedrijven. Het gaat daarbij zowel om leningen als beleggingen. Dat is een toename van meer dan 61,5 miljard dollar in vergelijking met de voorgaande onderzochte periode omdat wapenbedrijven hun beurskoersen zagen stijgen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Daar staat tegenover dat investeringen op lange termijn, zoals bijvoorbeeld leningen, met 45,9 miljard dollar zijn afgenomen. Dit zou kunnen wijzen op een grotere bewustwording van de inhumane risico’s die kleven aan de kernwapenindustrie.

Belgische burgers investeren onrechtstreeks mee in kernwapens

In de lijst van 306 financiële instellingen die werden onderzocht staan er ook een aantal die in België actief zijn. Zo investeert BNP Paribas 12,7 miljard dollar, Deutsche Bank 11,45 miljard dollar en ING 545 miljoen dollar in massavernietigingswapens. Belgisch spaargeld komt op die manier onrechtstreeks terecht bij wapenproducenten die het niet al te nauw nemen met het internationaal recht. 

Het goede voorbeeld bestaat al in België

Gelukkig bestaan er ook al enkele voorbeelden in ons land van banken die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door kernwapens bewust niet te financieren.

In 2018 paste KBC Bank zijn beleid op vlak van duurzaam investeren aan waardoor kernwapens als controversieel gedefinieerd werden en kernwapenbedrijven op de zwarte lijst kwamen te staan. De bank deed dit op basis van het Internationaal Verbodsverdrag op Kernwapens dat in 2017 werd aangenomen binnen de VN en in 2021 in werking trad. VDK bank weert al langer investeringen in kernwapenbedrijven. 

In tijden waarin de spanningen en nucleaire dreiging hoog oplopen, zouden ook andere banken en investeerders een duidelijk signaal moeten geven door hun financiële banden met kernwapenproducenten definitief door te knippen. Zonder financiële ondersteuning wordt de ontwikkeling en productie van massavernietigingswapens onmogelijk gemaakt. De financiële wereld heeft dan ook een cruciale rol te spelen bij het verminderen van het aantal kernwapens in de wereld.  

Share this Post